Generation dum

Niels Peter Aggers hjemmeside

 

Hvis man ikke selv kan skabe fremtiden kan man altid stille sig i vejen for den.

 

Revolutionen er kærlighedens kejsersnit. Ikke fordi børnene vil det men fordi borgerskabets kusse er for snæver.

 

 

Dum i bærret generation

 

Kære Sofie Rye (formand for Yngresagen).

Af Niels Peter Agger cand. psych. Psykofirm.

Debatindlæg bragt i Politiken den 25.6 2011. Overskriften: Drop X Faktor og kæmp for en bedre verden.

Hvad laver dansk ungdom, mens muslimske unge risikere deres liv ved at gøre oprør mod middelalderlige diktatorer og det korrupte undertrykkelsessystem, der tidlige lå som en klam, truende hånd over deres tilværelse?

Hvad laver de?

Mens ungdomsgenerationen i Spanien, Frankrig, Grækenland besætter offentlige pladser og ideologisk forsøger at dekonstruerer en forældet, grådighedskapitalistisk samfundsorden - der er styret af gamle grå mænd, og som hele deres generationens fremtidige livsudfoldelse er så håbløst strandet i?

Dansk ungdom protestere lidt over, at de reduceres i SU og ikke længere får nok cafepenge, mens de bor hjemme hos curlingforældrene. De drømmer om en X-faktor karriere og tror, at de individuelt er så fantastiske, at netop de med smartphonen i hånden kan kravle direkte op af samfundsstigen til Gucciniveauet. Dunk al solidaritet. De festede vildt i Københavns gader i de fire døgn, som Distortions festivalen varede, mens fattigdomssegmentet samler deres dåser og flasker op og endelig fik råd til lidt ekstra ud over kontakthjælpen eller startsydelsen. Og nu er det Pinse og endnu en kæmpe ravefest venter.

Var der nogen der tænkte brød og skuespil til masserne?

 

Besæt dog i stedet for Rådhuspladsen og find ud af den verden, I vil have og leve i. Opstil parolerne for at gøre Danmark til et leveværdigt, utopisk sted på den stærk lidende planet. En generation uden idealer, visioner og utopier er jo bare en historisk parentes. Bekæmp især tidens tendens til, at vi alle bare bliver flygtige varer for hinanden på markedet. Erobre fremtiden. Den er jeres! Den nuværende regering og Dansk Folkeparti har sørget for, at der er lort nok til alle: Fort Danmark, grænsekontrol, etnisk selektiv racisme, volds militarisme, et politi der brutalt optræder som ordensmagtens kamptropper, privatiseringsgaver til de grådige, en uøkologisk/naturdræbende bistands-landbrugssektor, oliemilliarder til Mærsk, skatteundvigende multinationale selskaber, ustraffede profitnedlæggelser af lokale arbejdspladser, indførsel af menneskekrænkende egoliberalisme, nedprioritering af undervisningsområdet og ikke profitgivende forskning, kolonialistisk grønlænder foragt, magtkorrupte/opportunistiske politikere, uhørt spanking af de nedslidte/arbejdsløse velfærdsudstødte samt en tung, rødvinsdrikkende ældregeneration, der sidder fedt på flæsket i ly af ejendomsskatteloftet og gnasker løs af ham der ArveMadsen, mens planetens ressourcer er ved at være brugt op. OverDanmarks største aktuelle problem er, at frosten i den forgangne hårde vinter har ødelagt deres nyplantede vinstokke! - mens I uden fjumreår (tidligere dannelsesår) uddannes til arbejdsløshed, slaveagtige kontraktansættelser, tom ventetid på praktikpladser, der ikke eksistere, eller er nødt til at forlade landet for at få meningsfyldt arbejde. Husk nu at lade være med at møde kærligheden derude. Det går aldrig godt med de nuværende horrible tilknytningskrav og 24 års reglen.

”Don´t trust anybody about thirty!”

Et af ungdomsoprørets og tressernes vilde slogan. Vi ældre er alle korrumperede og dybt fikseret på at fastholde vores lille tilranede bid af samfundskagen. Ejendomsretten er jo blot en historisk konstruktion, som folket demokratisk kan ophæve eller begrænse.

Folketingsvalg? Forskellen mellem rød tyndskid og blåsort bagstop. Det er helt andre værdimæssige og magtmæssige forandringer, der er nødvendige. Fremtiden er jeres. Hvis I vil have den! Og husk. I er den første store multikulturelle generation, som rummer så megen etnisk rigdom og glædesvækkende diversitet, at I alligevel historisk er nødt til at sprænge vores indsnævrede, traditionsbundne livsrammer under Korset tegn.

Ses vi på Rådhuspladsen Sofie?

Ps. Debatindlægget medførte en diskussion mellem undertegnede og næstformanden i Yngresagen Sofie Gry Laursen i P1 Debat den 28. 6 2011. Indslaget kan findes i dr.dk/arkivP1/P1 Debat

 

Niels Peter Agger