Sociale netværk

Niels Peter Aggers hjemmeside

 

Hvis man ikke selv kan skabe fremtiden kan man altid stille sig i vejen for den.

 

Revolutionen er kærlighedens kejsersnit. Ikke fordi børnene vil det men fordi borgerskabets kusse er for snæver.

 

 

Sociale netværk - kurvende ind mod død

 

Af Niels Peter Agger Cand. Psych.

Offentliggjort i Omsorg- Nordisk tidsskrift for palliativ medisin. Nr. 2/2009 (26. Årgang) (s.27-32)

 

Indledning

”Forløsningen kommer da sidste skovlfuld jord er smidt ned på den lille hvide kiste og det sidste lag pynteblomster er spredt ud som en farvestrålende dyne over babyens ”døde krop i kisten”. Han nåede kun at eksistere i livssfæren på denne planet i halvanden måned. Er krisepsykolog på Grønland og blev tilkaldt til en institution på Østkysten da et spædebarn uforklarligt dør uden at personalet/andre er tilstede.

Teenagerforældrene gik fuldstændigt i chok – var anbragt for at kommunen kunne vurdere deres forælderevne og forsøge at optræne denne. Barnet dør pludseligt mens alt tegnede til at de unge faktisk er i stand til at leve op til forælderrollen. Hun var især hårdt ramt – havde fantasier om at babyen ville genopstå når politiets undersøgelser var afsluttet. Besøgte hyppigt barneliget i kapellet. Ville holde om og vugge babyen selvom ligpletterne begyndte at træde frem og lugten af død blev fremtrædende. Havde konstant indre dialoger med det afdøde barn – og virkede mere og mere psykotisk og afvisende overfor alle terapeutiske sorgindgreb.

Kirken var fuld af medfølende familie/slægt samt bygdens beboere. Der gik et massivt suk igennem alle da de unge forældre – han i hvid anorak, hun i grønlands nationaldragt gik op ad kirkegangen og tog plads ved den lille hvide blomsterprydede kiste. Bølger af varm sympati rejste sig massivt og den blev ved med at ombølge dem, mens vi som følge gik op af kirkevejens grus og ind på den stormblæste begravelses plads under klippemassivet med de hvide nøgne trækors.

Den helende varme fra et medfølende lokalsamfund bragte hende ud af sorgmørket og fik hende båret videre til at kunne bevæge sig ind i sorgens tågede landskab og påbegynde farvelprocesserne:

afskedsbreve, fantasi farvel/tak signing og de andre sorgforløsende værktøjer, vi kriseterapeuter har i rygsækken. Men det var klart lokalsamfundets sympatiudladning, som bragte hende på køl igen.”

 

Det var et blik på netværksmobilisering i forhold til pludselig, traumatisk død. Helt andre billede toner frem når dynamikken i netværket belyses som følgesvend til langsom, forudbestemte død af kræft/uhelbredelig sygdom.

Et dødsforløb er altid en radikal testning af sammenholds kræfterne i netværket og medfører tit en udskilning af den dødsfornægtende/håbsfastholdende del - i forhold til de handlende dødsrealister.

 

Artiklens formål er at opsamle begreber fra netværksteorihistorien, der er anvendelige til at opkvalificerer den palliative indsats overfor terminale patienter.

 

 

Niels Peter Agger